Amarantus z białą komosą, doypack 700g
W roku 2023 zebraliśmy z pola część naszego amarantusa wraz z rosnącą z nim szczęśliwie i dziko białą komosą tzw lebiodą, a właściwie jej ziarnami, która podobnie jak amarantus należy do rodziny szarłatowatych. Źródło białka, wit.E, B6, wapnia, żelaza, potasu, skwalenu
Skład:
Ziarno amarantusa, ziarno komosy białej
Jak powstaje?
Zapraszamy do obejrzenia filmiku http://www.youtube.com/watch?v=L1ypipx4hYw
Uprawiane przez nas 100% naturalnie ziarno najwyższej jakości. Zwane złotem Inków i Azteków, ale też Majów, uważali oni, że nasiona amarantusa dają siłę wojownikom. Amarantus w badaniach wykazuje wysoką zawartość białka o bardzo korzystnym składzie aminokwasowym oraz wartości biologicznej wyższej niż białka mleka, co powoduje jego lepszą przyswajalność przez organizm. Dedykowany osobom nietolerującym laktozy i glutenu. Zawartość tłuszczu w nasionach szarłatu to 6-8 %; kwas linolowy (NNKT), kwas oleinowy, palmitynowy oraz stearynowy. Amarantus wykazuje wysoką zawartość: błonnika pokarmowego, przewyższa pszenicę, owies, ryż czy kukurydzę, składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, cynk, potas oraz witamin z grupy B: B1, B2, B6, witaminy E oraz niacyny, związków polifenolowych działających antyoksydacyjnie (kwas galusowy, izowiteksynę, rutynę, kwercetynę oraz izokwercetynę), skwalenu (nienasyconego węglowodoru), który ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz zwiększa odporność organizmu. Hamuje jelitowe wchłanianie kwasów żółciowych i cholesterolu i wpływa na ich szybsze wydalanie z organizmu. Amarantus jest polecany jako składnik diety odchudzającej ze względu na wysoką zawartość błonnika. Posiada niski (ok.37) indeks glikemiczny przez co jest bezpieczny dla cukrzyków. W badaniach naukowcy potwierdzili zależność pomiędzy spożywaniem amarantusa, a obniżonym poziomem cukru. Oprócz działania hipoglikemicznego, amarantus ma właściwości hipolipemiczne. Wpływa na poprawę profilu lipidowego obniżając poziom cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz triglicerydów, jednocześnie zwiększając poziom frakcji HDL. Nie zawiera glutenu. Polecany dla wegan i wegetarian.
Jak gotować amarantus poleca Madame Edith, autorka bloga kulinarno-podróżniczego https://madameedith.com/przepis/jak-gotowac-amarantus-amarantusianka/
Nie zawiera: glutenu, konserwantów i barwników
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 1753kJ/409 kcal
Tłuszcz 7,2g
w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone 1,7g
Węglowodany 51g
w tym:
cukry 1,9g
Białko 16,2g
Błonnik 14g
Sól 0g
Skwalen 402mg
Spożywać po ugotowaniu
Sposób przygotowania:
– ok 200ml amarantusa, tj. ok. 16 łyżek, zakładając, że zjemy na osobę 2-4 łyżek i gotujemy dla 2 osób na 2 dni, ponieważ ugotowane ziarno można przechowywać w lodówce
– odmierzoną ilość ziarna zalać przegotowaną wrzącą wodą (w garnku), tak aby przykryć ziarno,
zamieszać intensywnie i wylać pierwszą wodę przez gęste sito. Czynność powtórzyć do uzyskania klarownej wody.
– 400 ml wody wrzątku + jeszcze trochę pod koniec gotowania – ok 100-200ml, amarantus lubi “pić” wodę, proporcja amarantus – woda raczej 1:3
– gotować ok. 15- 20 min. na “małym ogniu” i w razie potrzeby uzupełnić wodę
– dodajemy ulubione owoce wg uznania (np. jagoda leśna, owoce sezonowe)
– inne prozdrowotne dodatki to nasz jogurt probiotyczny, cynamon cejloński i pół łyżeczki oleju lnianego
Opakowanie
Amarantus pakujemy dla Was w opakowania typu doypack ze struną, 700g
Przechowywanie:
W suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia:
Polska, Spiżarnia Dworska Prastara 1725
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.