Len mielony jest sprzedawany w opakowaniach typu doypack ze struną
Opakowanie: 500 g
Zmielone nasiona Złotego polskiego lnu tłoczonego na zimno
Spiżarnia Dworska Prastara 1725
LEN MIELONY
Linum usitattissimum L.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w lodówce.
Chronić od światła i wilgoci.
Wyprodukowano w Prastara.pl
Jak powstaje?
Ziarno Złotego polskiego lnu wysiewamy i uprawiamy zgodnie z naturą, a po zbiorze uzyskujemy ziarno, które mielimy lub tłoczymy w naszej dworskiej kuchni.
Właściwości i działanie:
Posiada bogactwo składników odżywczych podobnie jak olej lniany. Napary z siemienia lnianego zalecane są dla osób cierpiących na wrzody żołądka i dwunastnicy. Ponieważ w łupinie nasiennej lnu znajdują się duże ilości śluzu, powleka on cienką warstwą błony śluzowe przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy, osłaniając je przed agresywnym działaniem kwasu solnego. Śluz z lnu jest dość odporny na czynniki hydrolizujące i długo nie zmienia lepkości. W ten sposób wspomaga leczenie choroby wrzodowej i doraźnie łagodzi dolegliwości z nią związane – ból, pieczenie czy zgagę. Siemię lniane pomaga w stanach zapalnych dróg oddechowych.
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 1347 kJ (323 kcal)
Tłuszcz 5,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
Węglowodany 11 g, w tym cukry 1,1 g
Błonnik 35 g
Białko 40 g
Sól 0,2 g
15 g lnu mielonego zawiera 5,25 g błonnika
Sposób przygotowania, w zależności od zapotrzebowania:
Polecamy spożywanie jako uzupełnienie zrównoważonej diety: na ciepło 3 łyżeczki lnu mielonego (15 g) zalać 1/2 szklanki wody przegotowanej, od razu intensywnie mieszać, uzupełnić szklankę zimną wodą przegotowaną, jeszcze raz zamieszać i od razu wypić. Polecamy także jako dodatek zagęszczający do zup, sosów i koktajli owocowych i warzywnych.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.