Kasza gryczana niepalona
Jak powstaje?
Powstaje z nieprażonych ziaren gryki, które poddawane są wcześniej procesowi dokładnego sortowania oraz łuszczenia. Kasza gryczana biała, ma jasne ziarna oraz charakterystyczny smak.
Kasza gryczana, ta niepalona, najmniej przetworzona forma brązowych ziarenek gryki jest źródłem aminokwasów egzogennych, w tym lizyny uczestniczącej w procesie budowy białek w mięśniach i kościach, błonnika oraz minerałów; wapń, magnez, cynk, jod, żelazo i witamin z grupy B wspierających układ nerwowy. Co ciekawe, liście gryki zawierają rutynę, uszczelniającą naczynia krwionośne, pomocną w leczeniu żylaków. Przy tym kasza gryczana nie zawiera glutenu, a jej indeks glikemiczny to 54 co pozwala na włączenie jej do diety w schorzeniach z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, w tym cukrzycy. źródło rutyny uszczelniającej i wzmacniającej naczynia krwionośne, kwercetyny i kwasów organicznych.
Przygotowanie
Kasza gryczana znajduje zastosowanie jako dodatek do gulaszów, sosów grzybowych. Sprawdza się jako farsz do pierogów lub naleśników oraz jako składnik kotletów wegetariańskich
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna 391 kJ / 92 kcal
Tłuszcz 1 g W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
– kwasy tłuszczowe nasycone – 0.134 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 0.188 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 0.188 g
Węglowodany 20 g w tym cukry 2,6 g
Błonnik 3 g
Białko 3 g
Sól 0,1 g
Wapń – 7 mg
Żelazo – 0.80 mg
Magnez – 51 mg
Fosfor – 70 mg
Potas – 88 mg
Sód – 4 mg
Cynk – 0.61 mg
Tiamina – 0.040 mg
Ryboflawina – 0.039 mg
Niacyna – 0.940 mg
Witamina B6 – 0.077 mg
Foliany – 14 µg
Witamina E – 0.09 mg
Witamina K – 1.9 µg
Opakowanie:
Pojemność: 250g
Typ: doypack ze struną
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia: Polska
Spiżarnia Dworska Prastara 1725
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.